2021/12/23

Tokaji Betlehemes

Kilenc éve játsszuk már a Betlehemes játékot Tokaj főterén. A hagyományosan Szenteste előtti napon tartandó előadáson a város apraja-nagyja megmozdul, a szereplő gyerekek mellett tanárok, vállalkozók, papok és lelkészek is aktívan kiveszik részüket a programból.

A Tokaji Betlehemes 2011-re vezethető vissza, az év januárjában kezdet róla beszélgetni a kezdeményezés ötletgazdája és a város görögkatolikus parókusa. Már akkor valamennyi Tokajban működő keresztény egyház helyi vezetője is csatlakozott az ötlethez, a Nagyszombaton előadott Passiójáték sikere pedig tovább ösztönözte az amatőr színészeket a folytatásra.
– Nem csak hívők vannak köztünk, van olyan is, aki bevallottan nem templomba járó ember. De ennek ellenére szívesen szerepel velünk, a közösségünk annyira megfogta, hogy örömmel vesz részt az előadásainkon – mesélte dr. Simon Csaba ötletgazda. –Sőt, volt olyan iskolás gyermek, aki az előadásunk után kezdett érdeklődni a Biblia után – tette hozzá.

A betlehemes játék a bibliai történet mellett egy hagyományos tokaji pásztorjátékot is bemutat, ennek a forgatókönyvét egy tősgyökeres barátjától kapta az előadással hagyományt teremtő, a mindennapokban egyetemi kémiadocensként dolgozó dr. Simon Csaba. Az előadásban persze helyet kap a gyermekbetlehemes előadás is, valamint éppen a három király története, amikor megérkezik a kisjézushoz.
– Mindezek mellett talán a legkülönlegesebbé a helyszín teszi játékunkat. Kevés városnak van ilyen meghitt főtere, ha nem itt tartanánk a betlehemest vagy a nagyszombati passiót nem lenne ilyen hangulata – emelte ki az ötletgazda.

A jövőre jubiláló betlehemes kapcsán dr. Simon Csaba hozzátette, nem volt sosem szándékuk egyfajta professzionális előadássá alakítani a játékot. A résztvevők tanulnak, dolgoznak és szabadidejüket áldozva vesznek részt a próbákon és az előadáson. Több szereplő tagja a város vegyeskarának is, akiknek az ünnepi időszakban egyébként is számos fellépésük van.
Az ötletgazda azt mondja, a betlehemes megmarad egy amatőr játéknak saját örömükre és azokéra, akik elmennek megnézni a mintegy harminc főt felvonultató játékot.