2018/05/18

"Tokaj és környéke értékei"

Kiadvány bemutató a Tokaji Múzeumban

A Tokaji Értéktár és a Pap Miklós Népfőiskola munkájának ismertetése és népszerűsítése a célja annak a kötetnek, amit a Múzeumok Világnapja alkalmából mutattak be a Tokaji Múzeumban.  
A „Tokaj és környéke értékei” című kötetben a szőlő- és borkultúráról, a térségre jellemző szőlőfajtákról és azokról a különlegességekről írnak, ami világszerte ismertté tette a borvidék nevét.
– Azon szőlőfajták mellett, amelyek a Tokaji borvidékre most jellemzők, kiemeljük a filoxéra előtti őshonos fajtákat is, de nem feledkeztünk meg az épített és kulturális örökségről sem. Ezeket is bemutatjuk a kiadványban – emelte ki Mankovits Tamás. A kötet társszerzője hozzátette: 27 helyi értéket tartanak számon, ami között hungarikumok is szerepelnek.
 
A Tokaj és környéke értékei kötet egyelőre ötszáz példányban jelent meg, a szerzők igyekeznek minél szélesebb körben elérhetővé tenni. Bíznak abban, hogy a munkásságuk az oktatást is segítheti és a városban tanuló több mint kétezer diák közelebb kerül a helytörténethez. Ezért a kiadvány mellett olyan tablókkal szerkesztenek, ami a helyi értékeket mutatja be. A Tokaji Járási Értékőr Találkozón részt vett Posta György polgármester, önkormányzati képviselők, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkatársai, jelen volt az Országos Népfőiskola Hálózat fenntartója, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj– Zemplén Megyei Iroda vezetője Tóth Csaba és Kovács Anikó módszertani referense is.   (EJ)