2020/03/16

Tokajban találkoztak a Népfőiskola program résztvevői

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága szervezésében, a Művelődő Közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 pályázat részeként Népfőiskolai hálózati műhelymunka-sorozat indult. Tíz népfőiskola képviselteti magát hónapról hónapra. A februárban kezdődő projekt első állomása Nagybarcán volt. Másodszor március 4-én, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola bemutatkozására érkeztek Tokajba a szakemberek.

A hálózat találkozóját megtisztelték jelenlétükkel Bodonyi Csaba és Rudolf Mihály Tokaj város volt és jelenlegi főépítészei, valamint Tirts Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Támogatáskezelő főigazgató-helyettese.

A szakmai találkozón kiderült, hogy a helyi népfőiskola konzorciumi összefogásban működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tokaji Csoportjával, a Tokaji Országzászlóért Egyesülettel és a Tokaji Várbarátok Köre Egyesülettel. A Tokaji Népfőiskola programja az ismeretterjesztő programok szervezésén, a felnőttképzési és szakképzési programokon, valamint a Kárpát-medencei kitekintésű programokon, nyári szakmai, foglalkoztató, kultúraközvetítő táborok szervezésén alapszik.

A találkozó gazdag szakmai programot kínált. Neves személyek tartottak bemutatót Tokaj városáról. Dr. Simon Csaba a Tokaji Országzászlóért Egyesület elnöke betekintést nyújtott a Tokaji Pap Miklós Népfőiskolát működtető civil szervezetek munkájába. Ezt követően Demjén Szabolcs, a Tokaji Múzeum történészének Tokaj rövid története című előadását hallhatták a résztvevők.

Az ebéd előtti felszólalásában Dr. Balázsi Károly szakmai mentor beszélt a Népfőiskolai Hálózatról.

Az ebédet követően a településen élő szakemberek mutatkoztak be és tájékoztatták a résztvevőket az intézményeik működéséről. A Borok Háza vezetője Dévald István, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács igazgatójaként bemutatta a 23 települést magába foglaló Borvidék működését, tevékenységét.

Őt követően a Tokaji Bormúzeumban a II. Rákóczi Ferenc Általános Alapfokú és Művészeti Iskola tanulóinak színvonalas zenei műsorát élvezhette a csoport Kolozsyné Takács Éva tanárnő felkészítésével.

Délután a hálózat tagjai megismerkedhettek Tokajban élő és alkotó képzőművészekkel. Huttkay Tímea végzettségét tekintve közgazdász, de tanult szakmáját elhagyva hobbiját fejlesztette ki annyira, hogy elismert szakemberként, ismert bútorfestőként jegyzik. Makoldi Sándor helyi szobrász „Pap Miklós tanár, Makoldi Sándor festőművész hagyatéka” című előadásában ismertette a család „szellemi” örökségét. Az esti órákban borkóstolóval egybekötött vacsora megalapozta a hangulatot a kötetlen, baráti beszélgetéshez.

A program másnap városnézéssel folytatódott. A Tokaji Országzászló teret, a Szerelmi pincesort, a két múzeumot tekintették meg a meghívottak, majd a nap zárásaként ellátogattak Hudák „Donga” István  kádármester műhelyébe. A népfőiskolák képviselői sok élménnyel, szakmai tapasztalattal tértek haza a Hegyaljáról. A következő szakmai találkozó helyszíne Salgótarján lesz.