2020/01/22

Magyar kultúra napján a Parlamentben tartották a Hungarikumok Klubját.

Az eseményen beszédet mondott Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, aki kiemelte, a hungarikumok nemzeti kincseink. Közös értékeinkre vigyáznunk kell és meg kell tennünk mindent azért, hogy ezt az örökséget minél többen megismerhessék. A globalizáció veszélyezteti a nemzeti értékeket, kultúrákat, ezért fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket. Arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek büszkék hagyományainkra és kultúránkra, mert csak így lehetünk sikeresek a 21. században. Az eseményen Lezsák Sándor alelnök úrral közösen átadták a Hungarikum Média-díjat, melyet Borbás Marcsi műsorvezető vehetett át a hungarikum mozgalmat népszerűsítő műsoraiért.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja az ülésen hangsúlyozta, a hungarikumok olyan kincsek, amelyek tulajdonságai között lényeges és kiemelkedő a magyar nemzeti jelleg, amely sajátosságával, minőségével, különlegességével öregbíti a magyar nemzet hírnevét, növeli a megbecsülését a világban.
V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja elmondta, a tradíciójukhoz való viszonyukkal a nemzetek jövőt is választanak maguknak. A magyar nemzeti karakterjegyek, a hungarikumok nemcsak minket, hanem Európát, sőt, az egész emberiséget gazdagítják.