2019/09/28

Munkácsy Emléke #3

Tokaji Múzeum, Makoldi Miklós régész, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Központ vezetője, az Intézet tevékenységéről, a Bodrogkeresztúri templom-, a Tokaji vár ásatásának eredményeiről számolt be. A program vendégeit hivatalában fogadta Posta György Tokaj város polgármestere.
Napközben kárpátaljai, felvidéki vendégeinkkel körbejártuk a Tokaji Kopasz-hegyet. Így a helyszínen tekinthettük meg a bodrogkeresztúri ásatást.
Makoldi Miklóstól előadásából megtudtuk, hogy a Magyarságkutató Intézet a Történeti-, Vallástörténeti-, Régészeti-, Archeogenetikai-, Magyar Nyelvtörténeti-, Klasszika-filológiai-, Nyelvtervezési Kutatóközpontból, s a László Gyula Kutatóközpont és Archívumból áll.
Az intézet fő célja, hogy a különböző szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze. Főképp a honfoglalás előtti magyar történelemre és a magyarság őstörténetének több tudományt, szakterületet érintő kutatására fókuszál, a tudomány mai legmodernebb eszközeivel keresi az ázsiai rokon népek genetikai kapcsolatait. De terítékre kerülnek vallástörténeti néprajzi és népzenei kutatások, oktatás és képzés, a korai magyar történelem helyének vizsgálata a XXI. századi magyar önazonosságtudatban, továbbá a magyar nyelv kutatása, középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozása is. Szükség van erre azért is, mert évtizedekig pontatlan információk jutottak el az emberekhez.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Nagyné Bősze Katalinnak, a Tokaji Múzeum igazgatójának a támogatását, együttműködését, valamint hogy az intézmény helyszínt biztosított a rendezvénysorozat számára.