2019/05/23

Példás együttműködéssel – Népfőiskolák tokaji látóútja

Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Földesi Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület és a derecskei Kék-Kálló Menti Népfőiskolai Társaság szakemberei Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jártak látóúton 2019. május 23-án, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00149-es programjának keretében.

Tokajban közel nyolc éve alakult meg a Pap Miklós Népfőiskola. A névadóról azt tartják: „Ő volt a Hegyalja egyik apostola, a régi tárgyak gyűjtője. Tevékenységére a koronát a Helytörténeti Múzeum, majd a megye intézményhálózatának neves objektumaként, a Tokaji Múzeum magalapítása tette.”

Elsősorban azonban tanár volt, akinek szerteágazó munkásságát olyan híres családtagok folytatták, mint lánya, Pap Gizella festőművész, veje, Makoldi Sándor festőművész. Unokája Makoldi Miklós régész jelenleg is a településen vezet ásatásokat. A csoporthoz csatlakozva értékes információkkal szolgált Tokaj múltjáról, építészetéről.

A vendégeket Mankovits Tamás, a Magyar a Magyarért Alapítvány kuratóriumának elnöke fogadta, vezetésével a csoport felkereste a település valamennyi nevezetességét, a Paulay Ede Színháztól, a kulturális rendezvényeknek otthont adó, egykori zsinagóga épületen át, a helytörténeti és a Világörökségi Bormúzeumig. A szakemberek megnézték a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát, a görög katolikus és római katolikus templomokat, illetve ellátogattak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetéhez. Mindenhol az intézmények vezetői fogadták őket, teljes körű tájékoztatást és szakszerű tárlatvezetést nyújtva. A sokféle helyszínt és szervezetet az köti össze, hogy valamennyi részt vesz a népfőiskola életében.

A delegációt a közös ebéd után a település jegyzője, Péterné Ferencz Zsuzsanna látta vendégül, aki tájékoztatást adott a város jelenéről, jövőbeni terveiről, híressé vált kulturális programjairól, köztük az idén immár ötödik alkalommal megszervezett Tokaj Fesztiválkatlan nyári eseménysorozatáról.

Tokajban járva a vendégek nem hagyhatták ki a pincelátogatást sem, ahol ugyancsak szakszerű előadást hallgathattak végig a történelmi borvidék szőlőfajtáiról, a borkészítés gyakorlatáról, kultúrájáról, történetéről és hagyományairól.

A tokaji látóút egyben a népfőiskolai műhelysorozat záró rendezvénye is volt, amely különösen gazdag és tartalmas programot kínált a résztvevőknek. A szakemberek nemcsak egy jól működő népfőiskoláról szerezhettek tapasztalatokat, de a város önkormányzatának és a civil szervezeteinek, kulturális intézményeinek példaértékű együttműködéséről is.

R. Simor Katalin