2019/04/04

Jelet hagyni (Kassa)

A Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület kiállítása

Kiállítás megnyitó: 2019. április 4. 

Megtekinthető: 2019. április 30. 

Kassa - FiguratiF Galéria, MaJel Rovás Központ, Erzsébet utca 42.

A kiállítást megynitotta Kispálné dr. Lucza Ilona, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatónője.

„Mindenekelőtt köszönjük a lehetőséget, hogy a kiállított művekkel bemutatkozhatunk.  Ezek a munkák a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület szervezésében 2013 óta megvalósult nemzetközi grafikai táborokban születtek.

Az ötletgazda és szervező az egyesület művészeti vezetője B. Zeikfalvy Anna grafikusművész. A táborban a környező országok képzőművészeti felsőoktatásában résztvevő fiatalok vehettek részt.  A pályamunkák a világon legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor témakörben készültek. Ez érthető, hiszen a hallgatók Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában dolgoztak. A nemzetközi alkotótáborokban előre megszabott témájú és klasszikus műfajú, magas és mély nyomású grafikai alkotásokat készítettek a művészhallgatók.

A táborban készült alkotásokat ismert művészettörténészekből és művészekből álló zsűri értékelte, a bezsűrizett munkákból az adott évben kiállítás készült.  A résztvevők a munkáikat a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményének ajándékozták.

Az évről évre gyarapodó művekkel ma már ötvennél több darabbal szaporodott a múzeum gyűjteménye, amely Magyarország legnagyobb kortárs Petőfi témájú képzőművészeti kollekciója. Ezt a válogatást az országban már több Petőfi-emlékhelyen kiállítottuk, de a külföldi partnerek közül először Kassán láthatja a közönség.  Még egyszer köszönjük a lehetőséget, és gazdagító élményt kívánunk a tárlat befogadásában.”

Az alkotások szerzői a Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és a Párciumból, Magyarországról, valamint Kárpátaljáról vannak.