2019/02/25

Filmvetítéssel emlékeztek a kommunizmus áldozataira Tokajban

A Tokaji Múzeumban tartott, Mankovits Tamás által készített dokumentumfilmmel emlékeztek a kommunizmus áldozataira Tokajban. A Keressétek fel a síromat a szolyvai völgyben című film a kárpátaljai Feketepatakon született Nagy Jenő visszaemlékezései alapján mutatja be a Szovjetunió borzalmait.

A film „főszereplője” mindössze húsz éves volt, amikor 1944. novemberében a bevonuló szovjet csapatok elhurcolták málenkij robotra. Megjárta a sztálini lágereket és az eredetileg három naposra tervezett útról csak 1946 nyarán térhetett haza. A filmet készítő Mankovits Tamás Dupka Györggyel és Mile Lajossal 1990-ben újra bejárta azt az utat, amit Nagy Jenőnek és több százezer társának meg kellett tennie.

A film bemutatója előtt Répássy Róbert egykori államtitkár emlékeztetett arra, hogy A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává február 25-ét a kormányzat 19 éve határozatban rendelte el. Azóta rendszeresen megemlékeznek azokra, akiket a kollektív bűnösség elvén ártatlanul büntettek. Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője pedig elmondta, szükség van az ilyen filmekre, és a rémtetteket soha nem szabad elfeledni. A premieren Posta György Tokaj polgármestere arról szólt, hogy tavaly egy, a Zelenák István helytörténész vezette bizottság is elkezdte a felkutatását a tokaji áldozatoknak. Az erről szóló eredményeket a városi lapban is közölni fogják és bízik abban, hogy hamarosan elkészülhet egy, az áldozatoknak méltó emléket állító emléktábla is. A film előtt Demján Szabolcs, a Tokaji Múzeum régésze elemezte a kort és a megtörtént események történelmi hátterét.