2018/02/03

Együtt az úton magyarok és ruszinok

Konferencia a ruszin-magyar kulturális kapcsolatokról. A rendezvény fővédnöke Kocsis Fülöp érsek metropolita volt, de jelenlétével megtisztelte a konferenciát a másik két görögkatolikus hierarcha is, dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska A. Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója is.  
Köszöntő beszédében Kocsis Fülöp arról beszélt, hogy identitásunk megtartása milyen fontos ebben a globalizálódó világban. A székely himnusz soraiban („maroknyi székely, porlik, mint a szikla”) olyan igazság fogalmazódik meg, mely minden kisebbségre vonatkoztatható, amelyet belülről és kívülről egyaránt ér támadás. A megmaradás záloga ugyanakkor a történelem Urába vetett hitünkben van, abban, hogy a ránk bízott értékeket és hagyományokat felelősséggel továbbvigyük.
„A mi görögkatolikusságunk a maga kisebbségével most nem a támadások össztüzében él, mint sok évszázadon keresztül, s ez elmondható a magyarországi ruszin közösségről is, de ez nem tétlenségre, hanem annál inkább cselekvésre késztet.” – fogalmazott az egyházfő.