2024/02/02

II. Rákóczi Ferenc Tehetséggondozó Általános Iskola Tokaj - Tokaji önkéntes fiatalok részvétele az „Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozóján, Lakiteleken (február 2-4.)

Nagy örömünkre szolgált, hogy 2024. február első hétvégéjére meghívást kaptunk Lakitelekre az Élő Hagyományok Kösöntyű találkozójára.

A meghívásnak természetesen örömmel tettünk eleget és mivel nagyon fontos számunkra a hagyományőrzés kötelességünknek éreztük, hogy magunkkal vigyük a fiatalabb generációt is. A Tokaji II. Rákóczi Ferenc Tehetséggondozó Általános Iskola növendékei számára tettük lehetővé, hogy aki szeretne ellátogatni erre az eseményre az bátran, jöjjön velünk.

A színpadon számos néptáncegyüttes mutatta be a tájegységükre jellemző ruházatukat illetve a környékre jellemző lépéseket. Természetesen előadást hallhattunk magáról a Kösöntyűről is, ami egy változatos formájú dísz nemesfémből készült, drágakövekkel, zománcos díszítéssel tarkított ékszer, főleg karkötőként, mellcsattként vagy nyakláncként funkcionált. Az apák adták lányaiknak nászajándék gyanánt.

Fotók: Kovács Ivett. -Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület - Hunyor Népfőiskola .