2024/01/26

III. Népzenei Néptánc Farsang

A Tokaji Pap Miklós Népfőiskola (Magyar a Magyarért Alapítvány) 2024. január 26-án, péntek este immáron harmadik alkalommal rendezte meg a III. Népzenei, Néptánc Farsangot a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Tehetséggondozó Általános Iskolában.

A rendezvény célja, hogy az évkör talán legvidámabb időszakában, farsangkor, összegyűljön a környék apraja nagyja és a népzene és néptánc varázslatos segítségével újraalakuljon az a népzenét szerető helyi közösség, mely dédszüleink idejében még minden településen természetes formában létezett. A közösségteremtésre, népi kultúránk megőrzésére és újra megélhetővé tételére törekszik népfőiskolánk, melynek talán egyik legjobb példája ez a farsangi népzenei és néptánc farsang.

A több mint 150 főt számláló népes vendégsereg előtt, Tokaj Országgyűlési képviselőasszonya, Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes asszony és és a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola vezetője, Mankovits Tamás mondott megnyitóbeszédet, majd őket követte Kicsikuska Táncegyüttes az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola növendékeivel, akiket Maier Reimund készített fel kiváló fellépést produkálva. Ezután a Tokaj Térségi Művészeti Alapiskola növendékei mutathattak meg lenyűgöző tudásukat Kolozsyné Takács Éva felkészítő tanárt vezetésével. A mesterszintű gyermektánc és népzenei műsor lenyűgözte a közönséget, akiket a műsor végén Maier Reimund és növendékei egy közös táncra invitált a színpadi emelvényre.

A népzenei és néptánc műsor után a Bacchus étterem jóvoltából fenséges vacsorát fogyaszthatott el a vendégsereg. Az étkezés alatt Waszlavik László József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett hagyományőrző, népdal- és Csontváry Kosztka Tivadar-kutató, rockzenész, művésznevén, Waszlavik „Gazember” és a Madaras zenekar közös muzsikálását és éneklését hallgathattuk.

A vacsora alatt már a szorgos önkéntesek elkezdték árulni a tombola szelvényeket ezzel is felkészülve a következő programpontra, a tombolára, amely kihagyhatatlan eleme egy farsangi mulatságnak. A tombolasorsoláson helyi kézműves mesterek, borászok és helyi vállalkozók jóvoltából értékes nyeremények tucatjait nyerhette meg aki szerencsés szelvényt vásárolt.

A fődíj átadása után pedig kezdetét vehette a hajnalig tartó táncház, Maier Reimund és felesége vezetésével, a Madaras Zenekar muzsikájával. A táncházban Reimund és felesége, Kati olyanokat is vártak, akik kezdők a néptáncban, de szívesen megtanulnák az egyes lépéseket, figurákat, így azok is nyugodtan csatlakozhattak, akik nem voltak biztosak a tánctudásukban és már a táncház végére ők is önfeledten táncolhattak a többiekkel együtt.

A tánc közben és a táncház egyes rendjei között tartott szünetek alatt volt lehetőségük az embereknek megismerkedni egymással, új kapcsolatokat kialakítani és jóízűen beszélgetni – közösséget teremteni nemcsak táncban, hanem élőszóban is. A rendezvény nagyon jó hangulatban telt, nagyon jól sikerült és a vendégek visszajelzései alapján jövőre is ugyanúgy várják ezt az értékmegtartó és értékteremtő táncházat mint idén.

A rendezvény támogatói:

Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat

Nemzeti Művelődési Intézet

Tokaj Város Önkormányzata

Szerencsi Tankerületi Központ, II. Rákóczi Ferenc általános iskola

Dr. Koncz Zsófia képviselőasszony

Hangavári Pincészet – Bodrogkisfalud

Tokaj Kincsei Egyesület

Bodnár Ferenc Méz – Tokaj, Búzavirág Alapítvány- Vámosújfalu, Creativ Market – Tokaj, Hudák Hordó –Tokaj, Hutkai Tímea bútorfestő, Kétfolyó Borecet-Dr. Szabolcs Márton, Lepke és Ásványkiállítás- Tokaj, Paulay Borház- Hudák Péter, Patricius Borház- Molnár Péter, Phoenix Gym – Tokaj, Piciny csodák boltja- Tokaj, Szabolcs Erzsébet, Szerencsi Bonbon Kft., Tarcal Város Önkormányzata, Toldi Fogadó –Tokaj, Vaskó Panzió Borpince

Fotók: Orosz Péter