2023/09/23

Várpalotán újra megnyitotta kapuit Trianon Múzeum, Petőfi Sándor szobrának avatóünnepsége, és a Kárpát-medencei népfőiskolák találkozója Királyszálláson. (szept. 22-23))

Az intézménynek helyet adó egykori Zichy-kastély 2017-től kezdődően teljeskörű felújításon esett át, az építési munkálatok befejeződésével végre lehetővé vált, hogy a múzeum újra megnyissa kapuit a látogatók előtt.

Az alkalomhoz illő ünnepélyes megnyitó mellet a szervezők két napig tartó rendezvénysorozattal várták az érdeklődőket. A nyitó ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott beszédet a megjelent nagyszámú közönség előtt. Másnap a királyszállási Nagy- Magyarország Parkban is folytatódtak a programok. Itt Lantos Györgyi szobrászművész Petőfi Sándort ábrázoló szobrát avatta fel Dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója, Orbán János Dénes Kossuth-díjas író, és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke. A szoborállítás alkalmából Lezsák Sándor mondott ünnepi beszédet, méltatva a költőóriás életművét, valamint kifejtette, hogy Petőfi Sándor „nem csak” egy fiatal költő volt, hanem egy igazi magyar nemzeti hős is egyben. Az ünnepség „Petőfi körtefájának” az elültetésével záródott, ezzel is mintegy méltó emléket állítva a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának. Délután a Kárpát-medencei népfőiskolák találkozójára került sor, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola és a Magyar a Magyarért Alapítvány képviseletében Mankovits Tamás jelent meg a rendezvényen.