2018/08/01

A tokaji várat ássák és kutatják az állami gondozott fiatalok

Tizenegy éve tar a kapcsolat az egykori Rákóczi várat kutató tokaji régész és az állami gondozott fiatalok között. Makoldi Miklós minden nyáron több héten át fogadja és tanítja a Tokajba látogató diákokat, akik a Bodrog túlpartján állt vár feltárásában segítik.
A Tokaji Várbarátok Köre szoros együttműködést ápol az Agapé Alapítvánnyal. A szervezet hazai illetve a határokon túlról érkező állami gondozott gyerekeket utaztat Tokajba, hogy egy héten át nem mindennapi élményben legyen részük. A fiatalok az egykori Rákóczi vár romjai között kutathatnak a feltárást vezetőjével, a nyári táborban ők maguk is régésszé válnak egy hétre, hiszen az ásás során sokszor évszázados tárgyakat találnak. Román Dávid öt éve táborozik rendszeresen Tokajban. Az állami gondozott fiatal lapunknak azt mesélte, szeret ide járni és ha tehetné vissza sem menne a fővárosba.
– A közös munka összekovácsolja a csapatot. Érdekes olyan dolgokat találni a kutatás közben, ami már több száz éve a föld alatt van. Szinte mindenki talált már valamit, legyen az egy régi pénzérme vagy csak egy cserépdarab. Ha lehetőség lesz rá, akkor jövőre is szeretnék itt lenni – mondta a budapesti fiatal.
Az eheti táborban határon túli fiatalok is vannak. A székelykeresztúri gyermekvédelem munkatársa és az egyik családi ház vezetője, Katona Sándor nyolc gyermeket hozott Tokajba.
– A történelmi és helytörténeti ismereteiket bővítik, világot látnak és dolgoznak is. Van olyan gyermek, aki most fogott életében először lapátot a kezébe, de tetszik neki és szívesen csinálja – mondta el székelykeresztúri szakember. Persze nem csak dolgozni utaztak közel ötszáz kilométert a fiatalok, délutánként strandolnak, múzeumokat látogatnak és a térség nevezetességeit nézik meg.
Határon túli fiatalok öt éve vesznek részt a Rákóczi vár feltárásában, minden évben Erdély más-más területéről. A feltárást vezető régész, Makoldi Miklós azt mondja neki is nagy segítség a diákok itt tartózkodása, hiszen az ásatás így halad előre. Közben pedig mesél nekik a vár történetéről, a Szapolyai- és a Rákóczi családról és a térség történelméről.
– Az elsődleges szempont, hogy minél értékesebb leleteket találjunk. Ehhez azonban két-három méteres mélységekbe kell leásnunk, innen kerülhetnek elő XVI. – XVII. századi leletek. A cserép és kerámia tárgyak mellett találtunk már emberi csontvázakat és aranyozott, ezüstözött lószerszám díszeket is, mindent ami egy középkori várban előfordulhatott – részletezte a feltárást vezető régész.

A várásatás azonban komoly fizikai munka, a nagyobbak csákánnyal és ásókkal küzdik át magukat a köves talajon, a fiatalabbak pedig leleteket tisztítanak meg, amelyek később a Tokaji Múzeum gyűjteményét gyarapítják. Az idén nyáron hét turnus diákjai töltenek el egy-egy hetet Tokajban, az elmúlt tizenegy évben, a visszajáró fiatalokat is beleértve több mint ezer gyermek válhatott egy kis időre régésszé. (EJ)