2022/11/25

A tokaji Pap Miklós Népfőiskola kirándulása, Kiscsőszön az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületnél

2022. november 25-27. között egy felejthetetlen kiránduláson vettünk részt Kiscsőszön. Kovács Norbert, „Cimbi” és az ottaniak vendégszeretetét élvezhettük. A 100 lakos körüli település Veszprém megyében, a Somló hegytől nem messze található. Mikor sétára indultunk benne, nagyon sok értékkel szembesültünk.

Egy szép parasztportán ki van alakítva szatócsbolt, csárda és táncpajta is, egy másiknál táncterem, berendezett szobabelsők, a padláson kialakított fantasztikus viseletkiállítással, harmadik helyen élő kézműves műhelyek, fazekas, kovács és szövő. Ezeken a helyszíneken év közben is nagy élet zajlik, de nyáron több száz fős táborokban váltják egymást az idelátogatók.

Este a táncpajtában játszóház volt, amin felléptek a velünk jött tokaji művészeti alapfokú iskola növendékei. Fergeteges volt a hangulat.

Másnap elkirándultunk a Somló hegyre, útba ejtve egy helyi pincészetet.

Este meghívást kaptunk Takácsiba, ahol a helyi néptáncegyüttes szervezésében egy három órás kimagasló hangulatú néptánc és népdal gálát láthattunk. Fellépett a házigazda szerepét betöltő néptáncegyüttes, a Kiscsősziek és a Duna néptáncegyüttes is. Felejthetetlen élmény volt.

Harmadnap lovas kocsira ültünk és elkocsiztunk Iszkázba, ahol megnéztük Nagy László szülőházában berendezett emlékkiállítást.