2022/05/29

Újabb adomány Kárpátaljára

Két kárpátaljai festőművész, Erfán Ferenc és Kopriva Attila festménye került méltó helyre Posta György tokaji-, Ivanics Imre csobaji polgármester jóvoltából. Ez által művészeti ezközökkel; festővásznakkal, festékekkel, tollakkal és más eszközökkel támogathattuk a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesülettel közösen a kárpátaljai művészeket és a belső Ukrajnából Kárpátaljára menekült ukrán művészeket.

A Magyar a Magyarért Alapítvány vitte ki a Budapesti Történeti Múzeum adományát is, a speciális múzeumi konzerváló, és csomagoló anyagokat az ungvári Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum (Boksay József Kárpátontúli Terület Művészeti Múzeuma), illetve a lembergi Andrej Septickij Nemzeti Múzeum megsegítésére.

Alkotni öröm

Kiskörút Kárpátalján Erfán Ferenc festőművész barátommal. Révhely (Zábrogy), gyönyörű, festői(!) környezet, ideális hely egy művésztelepnek az Ung partján, nem sok hiányzik a felújításából, berendezéséből. Polena (Polyana), meglátogattuk a Pro Arte-Munkácsi civil szervezet nemzetközi művésztelepét, Matl Péter szobrászművész barátunkat. Ismét nívós, szép alkotások születnek a „turisztikai szoborút” folytatásához, csak gratulálhatunk hozzá! Munkács (Mukachevo) belső Ukrajnából menekült képzőművészek a „Háború idején” című kiállítása a Pro Arte – Munkács civil szervezet és a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum szervezésében a Munkácsy Mihály Magyar Házban. Neves művészek, színvonalas kiállítása. Látogatás a csaknem kész „Erdélyi-házban”, a Zrinyi Ilona és fia II. Rákóczi Ferenc emlékét őrző munkácsi vár tövében, mely a Kopriva Attila festőművész barátunk vezette Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület kezelésében van. Nemes gesztus, most ideiglenes szállás a Donyeckből, majd Kijevből menekült Alekszandr Zhiltsov festő-, grafikusművésznek és családjának. Alkotni öröm, egy grafikával hálálta meg, hogy munkáját támogatandó grafikai eszközökkel láttuk el. Másnap Ungvár (Uzshorod), Szlovák Főkonzulátus, Viktória Kuzma festőművész kiállításának megnyitója. Jó volt együtt a barátokkal a háború árnyékában töretlenül…