2020/07/28

Tokajban jártak a kiskörei népfőiskolások

1

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projekt keretén belül Népfőiskolai műhelyfoglalkozás sorozatot indított Heves megyében, Kiskörén. A 12 alkalmas műhelymunkák célja a helyi lakosság identitástudatának növelése, olyan közösségek létrehozásának, megerősítésének elősegítése, amelyekben a résztvevők megtapasztalhatják a közösségi lét pozitívumait.

2

2020. július 28-án a Népfőiskolai műhely résztvevői egy látóúton vettek részt Tokajban, ahol először a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola működését és tevékenységét ismerhették meg Mankovits Tamás, a „Magyar a Magyarért” Alapítvány kuratóriumi elnök előadásában.
Az előadás kitért a népfőiskola helyi és regionális adottságokra épülő működésére, továbbá a forrásteremtési lehetőségekre is, amely fontos információt jelentett a Kiskörei Vásárhelyi Pál Egyesület és Népfőiskolai részére a jövőbeni tervek megvalósítása érdekében. Az előadás után Honvisák Jánosné foglalkozásvezető moderálásában ezen téma mentén tartották meg a résztvevők a műhelymunkát.

3

Az előadás és a műhelymunka után a résztvevők megismerkedhettek Tokaj látnivalóival, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola együttműködő helyi partnereivel. Először a Tokaji Múzeumban vehettek részt egy múzeumlátogatáson, ahol Demján Szabolcs a Tokaji Múzeum történésze kalauzolta végig a jelenlévőket.

4

A bodrogkeresztúri borkóstoló alkalmával a családi vállalkozásként működő Hangavári Pincészetben Magyar Katalin a „borászat mozgatórugója” mesélte el a vállalkozás történetét, illetve bemutatta a megkóstolt borokat.

5

A nap végén a résztvevők Hudák István kádármester műhelyébe látogattak el, ahol megismerkedhettek a hagyományos hordókészítés menetével.

A tokaji látóút a 11. alkalom volt a műhelyfoglalkozások közül. A projektzáró alkalomra 2020. augusztusában kerül sor a kiskörei Művelődési Házban.

Hacsavecz Éva

(eredeti cikk: nmi.hu)