2022/08/08

II. Tokaji Nemzetközi Művésztelep (augusztus 8-21.)

Fővédnök: Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszter-helyettes Alkotó művészek: Angyalossy Sándor grafikusművész (Munkács), Bezpalko Viktor szobrászművész (Odessza), Csebikin Andrej (Kyiv),Erfán Ferenc festőművész (Ungvár), Hidi Endre szobrászművész (Budapest), Kuzma Borisz festőművész (Ungvár), Makoldi Sándor szobrászművész (Bodrogkeresztúr), Mankovits Tamás iparművész (Miskolc), Matl Péter szobrászművész (Munkács), Pavlisin Volodimir festőművész (Ungvár), Roman Yan-Pavlo (Ungvár), Szepessy Béla grafikusművész (Nyíregyháza), Villasek Tibor festőművész (Munkács)

Tokaji Művésztelep zárása

A művésztelep záró eseményén, mint az elmúlt évben is részt vett, dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes (TIM), országgyűlési képviselő, Szalipszki Endre nyugalmazott beregszászi főkonzul, Bacskai József ungvári főkonzul.

Az alkotások megtekintése után dr. Koncz Zsófia többek közt a következőket mondta: - Fantasztikus alkotások születtek, már tavaly is volt alkalmam megtekinteni itt a művészek munkáját, de az, hogy most főleg Kárpátaljáról érkeztek művészek, ukránokkal együtt, nagyon fontos dolog, hiszen a szomszédunkban háború dúl, tehát óriási a jelentősége annak, hogy itt a művészek nyugodt, körülmények között tudtak találkozni. Az, hogy ez az esemény az Államalapításunk ünnepsorozata idején van, az nagy jelentőségű üzenet, hiszen a teljes Kárpát-medencéről van szó. Célként kell tekinteni, hogy a jövőben is minél több határon túli magyar és más nemzetiségű művészt hívjanak ide a tokaji művésztelepre.

Szalipszki Endre egyebek között arról beszélt, hogy az ukrajnai háború bizonyára sok ottani szobrászra, festőre bénítóan hatott, nem kevesen viszont önként fogtak fegyvert és harcolni mentek. Ugyanakkor - miként múltbeli magyar és külföldi irodalmi, képzőművészeti és zenei példák mutatják - a háborúkban sem mindenkit kerülnek el a múzsák. Számos ukrán kortársművész is expresszív, agitatív művekkel rögvest reagált a februári orosz támadásra, külföldi kiállításokra is eljuttatva őket.

A tokaji alkotótábor nyugalma, a Tisza-Bodrog torkolat ihlető természeti környezete, az inspiráló esti beszélgetések, a borozgatások hazatérésük előtt erőgyűjtésként és alighanem lelki terápiaként is szolgáltak az ukrán művészeknek, akik munkáikkal Tokaji Pap Miklós Népfőiskola gyűjteményét gazdagítják.

A nyugalmazott főkonzul köszönetet mondott az alkotótábor megszervezéséért és a támogató intézményeknek, személyeknek a méltó körülmények biztosításáért.

Magam részéről fontosnak tartottam elmondani, attól, hogy Magyarország és Ukrajna között az ukrán oktatási- és nemzeti kisebbségi törvények miatt igencsak feszült a viszony, az emberi, kapcsolatokban ez nem kell, hogy ellentétet, ellenséges viszonyt alakítson ki. Itt a két hét alatt kárpátaljai magyar, ukrán, belső ukrajnai, magyarországi művészek együtt dolgoztak békében, közös nyelven, a művészet nyelvén. Szép alkotások születtek, a festményeket, grafikákat a későbbiek során kiállítunk a Bormúzeumban, s a szobrokat Tokaj közterein.

Megelőző nap, Szent István napján a 2022-es tokaji nemzetközi művésztelep részvevői és vendégei számára a búcsúvacsorát Szalipszki Endre készítette.